Versleten knie symptomen en oorzaken

Oorzaken versleten knie

Knieprothese (zijaanzicht)

Slijtage van het kniegewricht kan door verschillende afwijkingen veroorzaakt worden. Enige oorzaken zijn:

 

  • kraakbeen- of stofwisselingsziekten,
  • kraakbeenbeschadiging door overbelasting,
  • slijtage of fractuur (bijvoorbeeld door sport),
  • door een ongeluk,
  • of wanneer in het verleden de meniscus verwijderd is en
  • bij gewrichtsontstekingen zoals reuma.

 

Reumapatiënten hebben vaak knieproblemen, omdat reuma het kraakbeen aantast. Bij normaal gebruik kan het kraakbeen in de knie slijten als gevolg van het verouderingsproces. Men spreekt dan van artrose. Als reactie op de slijtage van het kraakbeen vormt zich nieuw bot langs de randen van het kniegewricht, zodat op de gewrichten knobbels ontstaan. Die knobbels en de aangetaste kraakbeenlaag verhinderen een soepele beweging van de knie. De gewrichtsdelen kunnen dan niet meer soepel langs elkaar glijden, waardoor het buigen en strekken van de knie steeds moeilijker wordt.


Knieprothese (zijaanzicht)Symptomen versleten knie

Tijdens fietsen ontstaan doorgaans geen klachten aan de knie, maar bij (trap-) lopen en lang staan juist wel. Daarnaast treedt er vaak startpijn op en in een gevorderd stadium verstijving van het gewricht. Er ontstaat een bewegingsbeperking, waardoor het strekken van de knie onmogelijk wordt. Ook kan zich een x- of o-been ontwikkelen, waarbij de knie in toenemende mate moe en instabiel
aanvoelt. Verdwijnt het kraakbeen, dan wordt het kapsel dat de botdelen bij elkaar moet houden, aangetast. Bij ernstige slijtage van de knie kan een knieprothese uitkomst bieden.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.